Lämmin kesä on saanut tuholaiset oikein porukalla liikkeelle. Kaiken maailman nävertäjää ja tuholaista löytyy. Kaikelle tuholle en edes tiedä aiheuttajaa. Eli ei tämä puutarhanhoito aina ole vain ruusuilla tanssimista. Se on myös kepittämistä ja myrkyttämistä. Näistä ötökäistä kun ei pelkällä tolulla ja mäntysuovalla selviä.
Kepittämisellä tarkoitan kukkien tukemista. Sateita on luvassa, joten kepittäminen pitää tehdä ennen niitä, etteivät varsinkin raskaskukkaiset pionit ole pitkin pituuttaan toisten kukkien päällä ja kukkien loisto jää näkemättä hetken laiskuuden vuoksi ;)

653920.jpg

Tämä on varmaankin pahin tuho, koska en tiedä mistä on kysymys ja mikä saattaisi auttaa. Vai auttaako mikään ja pitää hävittää kasvit. Toivottavasti ei. Tältä näyttää parin pionin juuri. Tekee pari kukkaa, mutta loppu kasvu menee tähän. Parina vuonna tätä on ilmennyt kahden tarhapionin juuressa. Mieleen tuli joku juuripolte. Onko kenelläkään tietoa, vai laitanko kyselyn Jokioisille MTK:lle?

Edit: Sain luotettavalta taholta tiedon, että tämä on harmaahometta.
Nyt pitää tarhapioneille saada ilmava ja kuivahko kasvupaikka. Tämä onkin ilmiselvään ollut näillä ongelmana. Kasvavat melkoisessa tiheikössä nimittäin. Keväällä tulppaanit kasvavat samalla alueella ja myöhemmin muut kasvit muodostavat tiheän kasvuston ympärille.

653925.jpg

Akleijoihin iskee aina arvaamatta jokin ytimennäivertäjä, mikä surkastuttaa/kuivattaa nuput.
Malasiini auttaa, mutta yleensä tuho on jo tapahtunut ja iso osa nupuista menetetty ennenkuin taas muistan, että näitäkin tuholaisia on olemassa. En kuitenkaan viitsisi antaa niille myrkkyä nokkaan ennenkuin olen varma että "taas niitä on".

653922.jpg

Illakko ristikukkaiskasvina saa joka vuosi vieraakseen pieniä mustia rapsikuoriaisia. Tänä vuonna niitä on jopa valkoisissa ja punaisissa juhannusruusuissakin.

Kirvat ovat sitten tietenkin oma lukunsa. Niitä on joka vuosi pilvin pimein mm. ruusuissa ja luumupuissa. Lehtoängelmään on tullut jokin erityisen inhottava kirva, kai. Lehtihagat ovat paksun vaalenharmaan massan peitossa. Näyttäisi olevan kanssa jotain kirvaa, mutta niihin ei myrkyt tehoa ja lehtoängelmä tuntuu tukehtuvan niiltä osin, missä näitä esiintyy.

Liljakukkojen tuhoja en kuvannut kun ne ovat jääneet toistaiseksi pieniksi tänä vuonna. Olen ollut valppaana liljakukkojen kanssa, mutta kyllä niitä inhottavia toukkamöykkyjä näyttää aina siellä täällä liljoissa olevan. Näytän hurjan luontoni ja liiskaan ne...

Ei vaiskaan. Ei tämä puutarhanhoito mitenkään kurjaa ole. En kai sitä muuten tekisi. Nämä ovat vain pieniä lieveilmiöitä ja ainahan kaikessa hommassa pitää ilmeisesti olla jotain ikävääkin. Ja ötököistähän selviää kun aiheuttaa pienen pienen joukkotuhon.